Toplumsal iletişim ve uzlaşı'nın tanımıyla başlamak gerekirse; iletişim ve uzlaşı kelimelerinin anlam olarak aynı düzlemde yer aldığı görülsede tanımlama konusunda farklı olduğunu bilmekteyiz.İletişim; temel olarak (insan özelinde) karşılıklı anlaşmak olarak ifade edebiliriz.Uzlaşı; karşılıklı olarak bazı konular çerçevesinde ortak paydalarda buluşmak demektir.Siyaset; iletişim ve uzlaşı başlıklarını kullanarak seçmen diye nitelendirdiğimiz vatandaşlardan oy ve destek alma sanatı demektir.
Toplum, bir arada yaşamayı amaç edinen, çeşitli kurallar çerçevesinde barış ortamı sağlanarak bir arada bulunan ve devlet olgusuna maddi destek sağlayarak devamlılığı sağlamaya gayret gösteren bilinçtir.Devletin devamlılığı için bir arada bulunan topluluk kendi içinde farklı yaşam tarzlarına, farklı refah seviyelerine ve farklı dini yaşam ve inanış biçimlerine sahip kitlelerdir.
Kitlelerin bu tip ayrılılıkları Siyaset için önemli ve olumlu bir durumdur ki; destekçi çekmek adına oluşturulacak politik zemin için en uygun durumdur.Örneğin; zenginlik seviyesi düşük kitleleri zenginleştirme vaadi bir iletişim aracı olarak kullanılabilir ya da dini yaşayış biçimi farklı olan kitlelere özgürlükçü ve ılımlı bir bakış açısının yaratılacağı vaadi uygulanabilir.Bu örneklerin hepsi siyasetin kitlelerle kurduğu iletişim biçimidir.
Kitlelere yönelik yapılan politik yaklaşımlar ve her kitle için oluşan siyasi vizyon, gelecekçilik ve devletin toplumsal birliği sağlaması konusunda bazı yaralara sebep olabilir.Bu ne demek? Devletin rolü, tüm vatandaşların bir arada sıkıntı yaşamadan ve ayrılıkçı fikre düşmeden bir arada kalmasını sağlamakken, kitleleri birbirinden bazı düşünceler çerçevesinde ayrı tutarak, destekçilerini sağlamlaştırmak adına ayrı bir yapı kurması anlamına gelmektedir.
Toplumsal uzlaşı ise işte tam olarak burada devreye giriyor.Yaşanılan çeşitli ayrılıklar belirlenen uzlaşı konuları ile tekrar birlikteliğe dönüşebiliyor.Bunlar nelerdir? Anayasal Hukuk Sistemi, Milli Değerler, Bayrak, Dini Olgular, Özgür Yaklaşımlar vb. başlıklar toplumu bir arada yaşamaya teşvik eden uzlaşı kavramlarıdır.
Dikkat ederseniz toplumsal uzlaşı konusu önü alınmaz bir hale gelirse toplum içerisinde kapanması mümkün olmayan katliam, ayaklanma, iç karışılık ve kitleler arası kırgınlıklara sebep olan yaralara sebebiyet verebilir.Bu yüzden toplumsal iletişim ve uzlaşı konularının aynı doğrultuda olması kitlelerin birlikteliği, devletin bekası ve halkın refahı konusunda önemli bir etken olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder