Ana içeriğe atla

S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ BİR KAZANIM MI

S-400 hava savunma sistemi'nin teslimatı başladı.Burada önemli olarak görülen başlıkları ele alacağız.Nedir bunlar? S-400 Türkiye için neden önemli, Amerika neden bu sisteme karşı, Türkiye kaç adet S-400 aldı?
Dikkatimizi öncelikli şu çekmeli Türkiye ve Rusya arasındaki bu anlaşma halk nezdinde de kabul görmesi ve öneminin idrak edilebilmesi adında sürekli reklam ediliyor bunun sebebi ise konuyla ilgili yorumların iki farklı şekilde olması.Kimi bu konuyu ülke için çıkarlarla örtüşen ve savunma sanayine katkı yapacak ve envanterde önemli bir güç gösterisi olacağını düşünürken kimi ise bu konuda bağımlılık oluştuğunu savunma sanayinin geri kalmışlığı konusunun dışa bağımlılığı artırdığını söylüyor.
Biz bu konuyu değerlendirirken Amerika'nın CAATSA yaptırım başlıklarına bakarak hareket etmek zorundayız.Çünkü Amerika ile olan ticaret hacminin büyüklüğünü düşünürsek ekonominin ve ikili ilişkilerin olumsuz yönde seyretmesi kaçınılmaz.CAATSA ne demek peki; Amerika'nın düşman statüsünde gördüğü ülkelere karşı uyguladığı ve 2017 yılından bu yana uygulanmaya başlayan maddeleri içerir.Rusya da bu ülekeler arasında yer aldığı için Türkiye'nin yaptığı bu anlaşma düşman sınıfında yer almamıza sebebiyet veriyor.
Türkiye neden patriot değilde S-400 hava savunma sistemini tercih etti.Aslında bunun ne kadar NATO tarafından verilmeyen patriotlar olduğu söylensede ben bu durumu Rusya ile yaşanan ve ilişkileri savaş noktasına getiren. çeşitli yaptırımlara sebebiyet veren ''JET KRİZİ'ne bağlıyorum.İlişkileri düzeltmek adına diplomatik ilerleyen bu süreçte S-400 önemli bir konu oldu.
S-400 Hava savunma sisteminin soğuk savaş döneminden bu yana üzerinde çalışılan bir sistem olduğunu ve geliştirilmiş en önemli ve etkin savunma sistemi olarak görüldüğü için tehdit olarak görülmesi gayet doğal fakat bir alt seriyi kullanan NATO ülkeleri vardır; Yunanistan, Rum Kesimi, Almanya...
Peki biz kaç adet S-400 aldık.2 adet sistem 4 füze bataryalı ve 4 bataryada 36 atışa hazır füze yer alacak yani 144 adet füze olacak peki ilave füzeler olacak mı o konu belli değil.2.5 Milyar Dolara mal olduğu kaynaklara göre söylenen.Burada merak edilmesi gereken konu biz bu sistemleri nerelere konuşlandıracağız ve izinsiz kulanabilecek miyiz.Yani aldık ama NATO izni ya da kuralları çerçevesinde kullanamama gibi bir durumumuz olacak mı?
Sonuç olarak Türkiye'nin malesef bazı konularda müttefikleriyle iş birliği yapmak zorunda olduğunu biliyoruz.Böyle düşünürsek müttefikler arasında bir güç dengesi kurması açısından S-400 meselesi önemli bir konu.Bu durumu bu şekilde alıp bunun bir kazanım olarak görülmesi gerektiğini düşünmekteyim.Türkiyenin jeopolitik olarak nasıl bir tehdit ortamında yer aldığını görmekteyiz.Her türlü saldırı veya dış tehdide karşı hazırlıklı olunmak zorunda.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ATATÜRKÜ ANLAMAK

Bugün 10 Kasım Ata'nın ölümünün 81. Yıl dönümü.İçimizde hissettiğimiz hüznün ve yaşattığı sonsuz özlemin tarifsiz olduğunu unutmadan "ancak yüz yılda bir yer yüzüne böyle biri gelir" denen Ata'mızı saygı ve özlemle tekrar anıyorum. Ne zaman önemli bir gün olsa ülke adına ve ne zaman milli duygularımızı kabartan anlar yaşasak aklımıza gelir Atatürk, peki neden aklımıza gelir? Atatürk'ün bir Osmanlı Askeri olarak önemli başarılara imza atarak karşımıza çıktığı  savaşlar vardır, Çanakkale Savaşı Destanı gibi... "Cephaniz yoksa süngüleriniz var." Osmanlı'nın hasta adam olarak nitelendirildiği dönem ülkenin bir çok yeri işgal altında ve pazarlık masasında görüşüldüğü dönemde Atatürk Kurtuluşumuzu simgeleyen mücadelemizi başlatıyor.Lozanda son bulan bu mücadelenin ardindan Cumhuriyetin ilanı ile bu zaferler taçlanmış artık insanlar kendi ülkelerinde sömürge güçlerin boyunduruğu altında değil kendi anavatanlarında kendi cumhuriyetleri içerisinde ...

KORONAVİRÜS SALGINI VE TOPLUM BİLİNÇSİZLİĞİ

Önce bu virüsün hangi ülkede ortaya çıkıp dünyaya yayıldığını ve nasıl bir etki yarattığını konuşmak gerekir.Çin'in Wuhan kentinde 2019 Aralık ortası gibi haberlerini almaya başladığımız bu salgın hastalığın üzerinden neredeyse dört ay geçti ve bu hastalığın gözlenmediği bir ülke kalmadı.Bunun sebebi ise virüsün bulaşma hızının çok yüksek ve kontrol edilemez olmasından kaynaklı. Dünya tarihinin belli dönemlerinde yaşanan salgın hastalıklar tarihe geçmiştir.14.yy'da yaşana Kara Veba dünya nüfusunun 200 Milyon'ununu yok etmiştir.Bu en bilinen ve en korkutucularından olsada 20. ve 21. yy'da da yine salgın hastalıklar kendini göstermiştir İSPANYOL GRİBİ, SARS, MERS, AIDS, ASYA GRİBİ vs.. Şu an dünya 2019 tarihi itibari ile bütün sağlık gelişmelerini, bütün teknolojik gelişmeleri, ekonomik gelişmişlikleri ve askeri güçleri etkisiz bırakacak bir sağlık sorunu ile yüzleşmek zorunda kaldı.Bu durum dünya tarihini değiştirebilecek çok önemli etkiler bırakabilecek bir sıkı...

CUMHURİYET DEMEK "EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR." DEMEK

Cumhuriyet'in ilanı 29 Ekim 1923'tür.96. Yılını geride bıraktığımız bu tarih Türkiye ve Anadolu tarihi için çok önemlidir ki malesef bazı sokak röportajlarında insanlara bu tarihin ne olduğu sorulduğunda bilmeyenler, cevap veremeyenler olduğu görülüyor.Bu tarihin ne ifade ettiği 7'den 70'e herkes tarafından benimsenmiş hatta hissedilmiş olmalı. Sancılı geçen Kurtuluş Savaşı'nın ardından Lozanda dönemin şartları göz önünde bulundurulduğu zaman çok önemli bir kazanım elde ettik.Ülkenin düşman işgalinden kurtulmasına olanak veren bu antlaşmanın ardından tarafların yani Ankara'nın hangi sıfatla burada yer aldığının kafa karışıklığı artık giderilmeliydi.İste bu süreçte 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi ve yönetim şekli bu doğrultuda belirlendi. Peki cumhuriyet kavramının topluma ve demokrasi anlayışı içerisinde halka yansıması nasıl oldu, yani Cumhuriyet ne demekti ve önemi neydi?Aslına bakılırsa Cumhuriyet; bireyin özgür bir çerçevede yaşayabilmes...